Αρχική > Ιστορία-Παράδοση > Νεοκλασικά κτήρια > Δικαστικό Μέγαρο - Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης
Δικαστικό Μέγαρο, στο πεδίο του Άρεως. Νεοκλασσικό κτίριο, το οποίο θεμελιώθηκε επί υπουργίας του Αρκάδα Νικολάου Δημητρακόπουλου το 1914, για να
περατωθεί ύστερα από μία εικοσαετία, το 1934.
Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Δωρεά του γιατρού Μαλλιαρόπουλου προς το Δήμο Τριπόλεως.
Χτίστηκε με σχέδια του Αθηναίου νεοκλασσικού Αρχιτέκτονα ΑναστασΙου Γ. Μεταξά, ακριβώς στη θέση του πρώτου Καποδιστριακού Σχολείου που κατεδαφίστηκε το 1901. Θεμελιώθηκε πανηγυρικό το 1905 και εγκαινιάστηκε με μεγάλη επισημότητα το 1910 με παράσταση του θιάσου Ροζαλίας Νίκα και Ευτυχίου Βονασέρα.
Είναι κεραμοσκεπές, ρυθμού νεοκλασσικού με στοιχεία Art Νουνeaυ. Η εσωτερική διακόσμηση από το Γάλλο καλλιτέχνη JοΙΙΥ υπήρξε ιδιαίτερα πολυτελής.
Έχει 134 καθίσματα στην πλατεία και 80 στον εξώστη. Το Μαλλιαροπούλειο έχει κριθεί διατηρητέο κτίσμα (ΦΕΚ661/17.5.1976).
Χρησιμοποιήθηκε αρχικό ως θέατρο και ύστερα ως κινηματογράφος.
Το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Εθνικής Αντίστασης 43, Τρίπολη 221 00
Τηλ.: 2710 222235, 2710 234672