Ενημέρωση Πολιτών

Σας καλούμε την 6η Οκτωβρίου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού Δημαρχείου Τρίπολης, (Εθνικής Αντίστασης 43), στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης. 

 1. Παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κατάστημα «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ (ουζερί – σνακ μπαρ)» ιδιοκτησίας PecuniThodhoriτου Jorgoπου βρίσκεται επί της πλατείας Κολοκοτρώνη αρ. 2-4 στην Τρίπολη.
 2. Έκδοση απόφασης έγκρισης κυκλοφοριακής σύνδεσης πρατηρίου υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας Ιωάννη Μαντή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιείται το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής των Κοιμητηρίων από 5–7 Οκτωβρίου, στο οποίο και συμμετέχει ο Δήμος Τρίπολης με το Νεκροταφείο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και θα παρουσιαστεί τις συγκεκριμένες ημερομηνίες με την υποστήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Tα κοιμητήρια αποτελούν μία πολύ σημαντική όψη της πολιτισμικής κληρονομιάς και προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον επιστημόνων, καλλιτεχνών και επισκεπτών, καθώς κοσμούνται με αξιόλογα μνημεία- έργα τέχνης και  προσφέρουν πλήθος ιστορικών μαρτυριών. Για το λόγο αυτό έχουν χαρακτηριστεί ως «ανοικτά μουσεία» και εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων, που εκφράζεται από την Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης [Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE)].

Λίγα λόγια για την ASCE και τα θέματα του συνέδριου:

Η ASCE πραγματοποιεί εδώ και 17 χρόνια, κάθε φορά και σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης,  μία ετήσια συνάντηση και συνέδριο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση όσων ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Για το 2017 επελέγη η Ελλάδα, μετά από πρόταση που κατέθεσε η κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και ανέλαβε τη διοργάνωση του Συνεδρίου.  Το θέμα του Συνεδρίου είναι: «Ancient Greek Art and European Funerary Art (Αρχαία Ελληνική Τέχνη και Ευρωπαϊκή Κοιμητηριακή Τέχνη)» και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: α. Ταφικά μνημεία εμπνευσμένα από την τέχνη της Αρχαιότητας β. Σύμβολα, μοτίβα και αλληγορίες στην ταφική τέχνη γ. Πολιτιστικές και εκπαιδευτικές διαδρομές σε κοιμητήρια- Κοιμητήρια και κοινωνία. Τα θέματα αυτά παρουσιάζονται σε 29 ανακοινώσεις από 36 επιστήμονες που προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις, παρουσίαση ντοκιμαντέρ, επίσκεψη στο Αρχαίο Κοιμητήριο του Κεραμικού, στο Πρώτο Κοιμητήριο της Αθήνας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και στο Κοιμητήριο της Κηφισιάς, ιστορικού προαστίου των Αθηνών.

Το Συνέδριο  που έχει οργανωθεί από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων και  έχει τη στήριξη των Δήμων  Κηφισιάς, Τρίπολης,  Βόλου,  Σύρου- Ερμούπολης και Ν. Κυνουρίας, καθώς και της Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και των, Aegean Airlines και Εκδόσεις Πόλις,  χορηγοί επικοινωνία του Συνεδρίου είναι η  «Αρχαιολογία» και το ραδιόφωνο 9. 84.

Σας καλούμε την  Οκτωβρίου 2017, ημέρα Τετάρτη  και ώρα 13:00΄ μ.μ. σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ. 6 του Ν. 3852/2010, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων στον 1ο όροφο του Νέου Δημαρχείου επί της οδού Λαγοπάτη  45 και Αταλάντης σε τακτική δημόσια Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής  προς λήψη απόφασης για τα πιο κάτω θέματα:

 1. Απ’ ευθείας ανάθεση της προμήθειας τροφίμων και λοιπών ειδών παντοπωλείου για τις ανάγκες του Δήμου Τρίπολης (Κοινωνικό Παντοπωλείο), προϋπολογισμού  22.435,77 € με Φ.Π.Α.
 2. Ψήφιση πίστωσης για την έκτακτη επιχορήγηση του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία: «ΙΔΡΥΜΑ ΕΠΑΜ. ΒΟΣΥΝΙΩΤΗ- ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΚΑΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ»
 3. Περί αποδοχής ή μη της με αρ. πρωτ. 43046/21-9-2017 γνωμοδότησης του δικηγόρου κ. Γιαλή Πέτρου, σχετικά με την υπ’  245/2017 απόφαση του Ειρηνοδικείου Τρίπολης
 4. Έγκριση δαπάνης και ψήφιση πίστωσης για την προμήθεια λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού και ηλεκτρολογικού υλικού για Δ.Ε. Λεβιδίου
 5. Έγκριση δαπάνης και ψήφιση πίστωσης για την υπηρεσία αποκατάσταση-επισκευή δημοτικών εγκαταστάσεων
 6. Έκδοση εντάλματος προπληρωμής για την αντιμετώπιση εξόδων  χορήγησης αντιγράφων κτηματολογικών φύλλων από το Εθνικό κτηματολόγιο
 7. Έγκριση δαπάνης και ψήφιση για την  «προμήθεια τσιμεντοχρώματος»
 8. Έγκριση δαπάνης και ψήφιση για την  «προμήθεια φυσητήρα»
 9. Έγκριση δαπάνης και ψήφιση πίστωσης για την προμήθεια Υλικών -ανταλλακτικών συντήρησης εργαλείων πρασίνου
 10. Απόδοση λογαριασμού δημοτικού υπαλλήλου διαχείρισης ποσού 500,00 €, το οποίο είχε λάβει για την αντιμετώπιση εξόδων χορήγησης αντιγράφων κτηματολογικών φύλλων από το Εθνικό Κτηματολόγιο
 11. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την εκτέλεση του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡ. ΚΟΙΝ. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ Τ.Κ. ΒΟΥΝΟΥ»
 12. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την εγγραφή τεσσάρων (4) εκπροσώπων του Δήμου Τρίπολης, στο Συνέδριο με τίτλο : «AncientGreekArtandEuropeanFuneraryArt»
 13. Έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής για την πληρωμή των εξόδων μεταφοράς των παλετοδοχείων για την προμήθεια χημικών για το δημοτικό κολυμβητήριο
 14. Ψήφιση πίστωσης για αμοιβή νομικού  σύμφωνα με την 157/2011 Α.Ο.Ε.
 15. Έγκριση δαπάνης και ψήφιση πίστωσης για την «προμήθεια υλικών μηχανογράφησης»
 16. Έγκριση δαπανών Δήμου Τρίπολης και διάθεση  των απαιτούμενων πιστώσεων  του σκέλους των εξόδων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017
 17. Υποβολή πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών (αποδεικτικών μέσων) του προσωρινού αναδόχου του έργου «Προσωρινή μεταβατική λύση διαχ/σης απορριμμάτων Δ. Τρίπολης- Α’ Φάση: Περίφραξη  και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου»
 18. Περί εκτέλεσης του έργου «Αποκατάσταση και διαμόρφωση σε πολιτιστικό κέντρο του κτηρίου Ματζουνείου στην Τρίπολη»
 19. Έγκριση δαπάνης και  ψήφιση πίστωσης για την προμήθεια πλακετών εξόδου για τους φωτεινούς σηματοδότες του Δήμου Τρίπολης

 • Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής παρακαλούνται όπως σε περίπτωση κωλύματός τους ενημερώσουν εγκαίρως, ώστε να ειδοποιηθεί το αναπληρωματικό μέλος. 

 • H παρούσα πρόσκληση κοινοποιείται στους κ. Αντιδημάρχους Τρίπολης προκειμένου να ενημερώνονται, για το πότε συμπεριλαμβάνονται θέματα αρμοδιότητας τους, στην ημερήσια διάταξη, έτσι ώστε να παρευρίσκονται στη συνεδρίαση, προς παροχή διευκρινίσεων – Σε περίπτωση κωλύματος τους παρακαλούνται όπως ενημερώνουν τον αρμόδιο εισηγητή.

                           

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Της Οικονομικής Επιτροπής

                        

                          ΑΛΗΓΕΩΡΓΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ                            

                         ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Τρίπολης για την 196η επέτειο της άλωσης της Τριπολιτσάς, συγκεντρώνοντας για άλλη μια φορά πλήθος κόσμου.

Με κύριο θέμα τον Γέρο του Μοριά, αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η Άλωση της Τριπολιτσάς», με εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (ανοιχτή στο κοινό έως και 29 Σεπτεμβρίου 2017), ενώ ακολούθησε μουσική συναυλία από τη στρατιωτική μπάντα της 4ης Μεραρχίας Πεζικού με τη συμμετοχή του νεανικού τμήματος La Vita της χορωδίας Τρίπολης και ομιλία του εξαίρετου καθηγητή κ. Χρήστου με θέμα τις αθέατες πτυχές της Άλωσης της Τριπολιτσάς.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ακολούθησαν τιμητικές εκδηλώσεις και επιμνημόσυνη δέηση στο Λιμποβίσι, ενώ το ίδιο βράδυ στην πλατεία Άρεως, ένα πρωτόγνωρο για τα χρονικά της πόλης μας θέαμα, εκτυλίχθηκε στα μάτια χιλιάδων θεατών. Χορόδραμα της Άλωσης της Τριπολιτσάς, σε χορογραφία της Αρτέμιδος Ιγνατίου και μουσική Θεόδωρου Λεμπέση που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο δρώμενο και επιμέλεια κειμένων αφήγησης Γιώργου Πραχαλιά, που απέδωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ιστορικό γεγονός μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού, όχι μόνο για το ζωντάνεμα της ιστορίας αλλά κυρίως για την προσπάθεια και συμμετοχή 280 εθελοντών, που συνεργάστηκαν αρμονικά και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Πολλά συγχαρητήρια στα χορευτικά σύνολα του Δήμου μας: Λύκειο Ελληνίδων Τριπόλεως, Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης, Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης, Χορευτικό Συγκρότημα «Αρκαδιανή», Πολιτιστική Κληρονομιά, Λαογραφική Εστία Τρίπολης, Κέντρο Χορού «Χοροτεχνία», Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Μωραΐτες», Χορευτικός Σύλλογος «Τεγέα», για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας αλλά και για την αφοσίωσή τους σε όλα τα στάδια προετοιμασίας, υπό την καθοδήγηση της χορογράφου Αρτέμιδος Ιγνατίου.

Ευχαριστίες στην Χορωδία Ορφέας Τρίπολης, Χορωδία Τρίπολης, Ανδρική Χορωδία Λαυρίου για τη συμμετοχή τους, στη Θεατρική Ομάδα Τρίπολης για το αφηγηματικό μέρος αλλά και στο 1ο και 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης και σε όλους τους φιλοξενούμενους πρόσκοπους και ανιχνευτές της Πελοποννήσου για το κομμάτι της λαμπαδηδρομίας.

Ευχαριστίες επίσης στην οικογένεια Πετρόπουλου από το Βαλτεσινίκο Αρκαδίας, για τη συμμετοχή τους ως ιππείς και την ευγενική παραχώρηση των αλόγων τους για τις ανάγκες του χοροδράματος. Στον Σκοπευτικό Όμιλο παραδοσιακών όπλων Πάτρας και στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγία Τριάδα Καλαμάτας» για τη συμμετοχή τους σε κεντρικούς ρόλους του χοροδράματος.

Εξαίσια ήταν όπως και κάθε χρόνο, η παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, την οποία και τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Στην παρέλαση των φετινών επετειακών εκδηλώσεων μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους: Η ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων με αντιπροσωπεία που συνόδευε το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, το παράρτημα Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ανδρέα Πραστού, το Εθνολογικό Μουσείο Πάτρας, οι Ελληνομνήμονες Καλαμάτας καθώς και οι Φιλαρμονικές του Δήμου Λουτρακίου και Μεσσήνης.

Οι εκδηλώσεις τις 196ης Επετείου της Άλωσης της Τριπολιτσάς έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής με παραδοσιακή μουσική από τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πετρο – Λούκα Χαλκιά και αφηγήσεις ιστορικών μαρτυριών για την εξάπλωση της Επανάστασης. Ακολούθησε εθιμοτυπική καύση πυροτεχνημάτων και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης.

Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Τρίπολης που εργάστηκαν εντατικά για την επιτυχία των εκδηλώσεων, τον κόσμο της Τρίπολης και όλους τους επισκέπτες που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του ιστορικού γεγονότος της Άλωσης.

Και εις άλλα με υγεία!

 

Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, παρέθεσε ο Δήμος Τρίπολης, μετά το τέλος της παρέλασης, στη Λέσχη Αξιωματικών, στην Τρίπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο της Απελευθέρωσης.

                           

 

Μήνυμα Δημάρχου