Δελτία Τύπου

Κυρίες/οι Βουλευτές, κύριε περιφερειάρχη,

Φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί Πελοποννήσιοι,

Σήμερα καλούμαστε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δίκαιη ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ακριβώς αναφέρει και το πάνελ του συνεδρίου : «το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια, η προστιθέμενη αξία της Πελοποννήσου».

Φίλες και φίλοι,

Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, μέσα από αντίστοιχα συνέδρια του παρελθόντος και προσπάθειες διαφόρων κυβερνήσεων και θεσμών, είναι σίγουρο πως θα είχε υπάρξει φως στο τούνελ και σίγουρα οι πολίτες αυτής της περιφέρειας, θα είχαν νιώσει στο πετσί τους αλλά και στην τσέπη τους, μια ανάπτυξη και μια ποιότητα στην καθημερινότητά τους που σίγουρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θα ήταν πολύ λιγότερα. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί. Τι προτείνεται καινούργιο από το σημερινό συνέδριο; Μήπως το συνέδριο αυτό είναι διαφορετικό; Θα μας δοθούν λύσεις τώρα; Είναι απαραίτητο να γίνει άλλο ένα συνέδριο; Είναι ο κατάλληλος χρόνος; Η απάντηση που πρέπει να δοθεί, νομίζω είναι ξεκάθαρη. Ναι είναι ο κατάλληλος χρόνος και είναι απαραίτητο να γίνει αυτό το συνέδριο.

Με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων που θα έρθουν και θα θέσουν όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν και εφόσον συνδυαστούν και απαντηθούν, θα δώσουν την δυνατότητα στην ίδια την κυβέρνηση, να μάθει για όλα αυτά και να τα εντάξει σε μια αναπτυξιακή προοπτική όπως πρέπει να είναι.

Η συμμετοχή των φορέων αυτών, η μεγάλη διαβούλευση το διήμερο που ακολουθεί, με κυβερνητικά κλιμάκια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, είναι βέβαιο, ότι θα οδηγήσει σε πολλά σοβαρά συμπεράσματα για την αναπτυξιακή περίοδο, που ανοίγεται από εδώ και πέρα μπροστά μας.

Η δε λογική της κυβέρνησης, θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να βοηθήσει θεσμικά, μεθοδολογικά αλλά και χρηματοδοτικά, να υπάρξει συνέργεια όλων των τομέων σε ένα παραγωγικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο και όχι απλά να εξαγγέλλει έργα και δράσεις. Και βέβαια, πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα νοοτροπία συνεργασίας, να το ονομάσουμε παραγωγικό πατριωτισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον και υλοποίηση ενός κοινωνικά βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, σε ένα σωστά δομημένο κοινωνικό και δυναμικό κράτος, που να αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης.

Η πατρίδα, χρειάζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα βασίζεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και θα ενισχύει την εξωστρέφεια, μειώνοντας την ανεργία και τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Η χώρα σε λίγους μήνες, βγαίνει από μία άνευ προηγουμένου κρίση, που κρατά 8 σχεδόν χρόνια. Είναι η κατάλληλη στιγμή, να αφήσουμε στην άκρη όλες εκείνες τις παθογένειες που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας, όπως η αποσπασματικότητα και αναποτελεσματικότητα, η απουσία σχεδιασμού, η αδιαφάνεια, η αδιαφορία, η ανεπάρκεια, η διαπλοκή, οι πελατειακές σχέσεις και οι επικίνδυνες ιδεοληψίες, που θεωρούν ότι το διαβατήριο για την ανάπτυξη είναι οι χαμηλοί μισθοί, οι ανελαστικές μορφές απασχόλησης αλλά και η απορύθμιση της αγοράς. Ο άκρατος υπερδανεισμός και οι σπατάλες, έφεραν την εσωτερική υποτίμηση, πάνω από 25% του ΑΕΠ και κατέστρεψαν το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Τώρα που η χώρα φαίνεται να βγαίνει επιτέλους από το τέλμα, καθώς ανακτήθηκε η δημοσιονομική βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης - παράλληλα με την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με αποφασιστική στροφή στην οικονομία τη γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Για να γίνουν όλα αυτά, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, πρέπει να σχεδιάζεται και να βασίζεται, στον περιφερειακό και στον τομεακό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας, είναι μεταξύ άλλων ως κορυφαίοι στόχοι, ο παντός είδους τουρισμός, η αναδιάρθρωση του τοπικού παραγωγικού μοντέλου καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην στήριξη των νέων αγροτών.

Το 10ο Συνέδριο είναι ένα από τα 13 περιφερειακά που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου, να υπάρξει ο διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για να διαμορφώσει το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Εγώ προσωπικά, είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι η πόλη μας η Τρίπολη, φιλοξενεί αυτή την ιδιαίτερα ελπιδοφόρα διαδικασία του αναπτυξιακού συνεδρίου της Πελοποννήσου. Είμαι βέβαιος, για το γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο που θα αναπτυχθεί και την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή που θα υπάρξει αυτές τις 2 μέρες.

Η συγκυρία είναι θετική ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε το όραμά μας και το σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Η Τρίπολη είναι μια πόλη με ιστορία, μια πόλη ανοιχτή, τόσο λειτουργικά όσο και γεωγραφικά, έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και αυτό μας οδήγησε σε καθαρή θέση και άποψη, στην στήριξη της εθνικής υπόθεσης της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος

Η Τρίπολη είναι επίσης ανοιχτή σε νέες ιδέες, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, ανοιχτή σε επενδύσεις, σε άλλα γεγονότα, καθώς και στην υιοθέτηση των νέων παραγωγικών μοντέλων, με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι από αυτά που θα συζητηθούν τις 2 αυτές ημέρες, με την παρουσία τουλάχιστον 30 υπουργών, θα προσεγγίσουν τα σοβαρά ζητήματα, ώστε να χτιστεί το νέο παραγωγικό μοντέλο ανασυγκρότησης της χώρας, διαμέσου της οικοδόμησης σχέσεων ειλικρίνειας και διαλόγου μεταξύ πολιτείας, θεσμών, αρχών, αυτοδιοίκησης, φορέων και κοινωνίας.

Αφού, η κρίση μας έκανε όλους σοφότερους, είναι νομίζω πεποίθηση των περισσοτέρων, πως στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη, όχι μόνο για να βγούμε από την κρίση, αλλά κυρίως να μην επαναλάβουμε τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε ένα άκρως αποτυχημένο μοντέλο που χρεοκόπησε τη χώρα  

Εδώ λοιπόν από την καρδιά της Πελοποννήσου, την πρωτεύουσα του Μοριά, την Τριπολιτσά, σας καλωσορίζω όλους και σας εύχομαι στο κλείσιμο του συνεδρίου αυτού, να είμαστε όλοι σοφότεροι και περισσότερο αισιόδοξοι.

Καλώς ορίσατε. 

Το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Τρίπολης συνέντευξη Τύπου για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Arcadian Screenings το οποίο κάνει επίσημα την πρεμιέρα του σήμερα και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν το παρών, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Νικολάκου και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Arcadian Screenings” κ. Κώστας Σπυρόπουλος. Ο Δήμος Τρίπολης όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελούν συνδιοργανωτές στο φετινό Φεστιβάλ το οποίο τείνει να γίνει θεσμός, όχι μόνο για την Τρίπολη, αλλά για όλη την Ελλάδα!

Στη συνέντευξη Τύπου, μίλησαν και οι Αρκάδες δημιουργοί ταινιών οι οποίοι συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ, εμπνευσμένοι από θέματα της εύκολης ή δύσκολης καθημερινότητάς τους, από ανθρώπους του παρελθόντος αλλά και προσωπικότητες σύγχρονες και σημαντικές. Μίλησαν αναλυτικότερα η κα Αγγελική Νεκίδου δημιουργός της ταινίας «Γεννήθηκε Νωρίς», η κα Κατερίνα Σιάμπου δημιουργός της ταινίας «Με 2 Χειρολαβές», ο κ. Φίλιππος Κωνσταντόπουλος δημιουργός της ταινίας «Οδός Χρονά 18» και τέλος ο κ. Φώτης Παπούλιας δημιουργός της ταινίας «Πέρασμα».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με τη δυνατότητα πρωινών προβολών για μαθητές σχολείων, αλλά και το απόγευμα για το κοινό στο χώρο του Cineville στην προβολή ταινιών από περισσότερες από 10 χώρες με πολύ μεγάλη θεματολογία και έντονο Αρκαδικό «άρωμα».

Αυτή η τρίτη χρονιά θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα με μεγάλη στήριξη από το Δήμο Τρίπολης αλλά πλέον και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δίνοντας προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη τα επόμενα χρόνια!

ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ:

Πρόγραμμα Arcadian Screenings 2018

 

Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας φέρνει το Χώρο Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίησή του στην πόλη της Τρίπολης

Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για να πραγματοποιηθεί ο “Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB” στην Τρίπολη.

wallace

Ο Χώρος Καινοτομίαςείναι μια πρωτοβουλία  του ΓΑΒ LAB που σκοπό έχει να επιτρέψει στη νεανική δημιουργικότητα να μείνει εδώ, να εκφραστεί, να ωριμάσει και να παράξει αξία, υπηρεσίες, ευκαιρίες και προϊόντα για όλους μας.Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο οι νέοι μας θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να πειραματιστούν ελεύθερα με τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα 3D scanning, 3D printing, Arduino και αισθητήρες διαφόρων τύπων, RaspberryPi, controlable and programmablerobotsκτλ, αλλά και να υποστηριχθούν στην μεταφορά των τεχνολογιών στην αγορά και την μετατροπή των δεξιοτήτων τους σε επιχειρηματικά εργαλεία και προϊόντα. Αυτή η τριβή:

  • θα δείξει πως η τεχνολογία αιχμής είναι προσιτή, σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα της μικρής επαρχιακής πόλης,
  • θα δώσει την ευκαιρία πειραματισμού με ευρεία γκάμα τεχνολογιών σε νέους που διαφορετικά δεν θα είχαν τέτοια πρόσβαση,
  • θα επιτρέψει το συνδυασμό των τεχνολογιών με νέους ευφάνταστους τρόπους για την παραγωγή νέων λύσεων, υπηρεσιών και προϊόντων και
  • θα αποτελέσει κοιτίδα δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας.

Ο Χώρος Καινοτομίας θα δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ των επιχειρηματιών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, προσφέροντας νέα ώθηση τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου.

Η λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας θα ενισχυθεί από το Εργαστήριο με:

  • τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τη χρήση των τεχνολογιών και των εργαλείων,
  • τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση,
  • τη διοργάνωση διαγωνισμών για την επιτάχυνση της καινοτομίας και
  • την παροχή επιχειρηματικής καθοδήγησης για τη μετατροπή των ιδεών σε προϊόντα.

Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, η οποία έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Τρίπολης θα υποστηρίξει την προσπάθεια παραχωρώντας τους χώρους που απαιτούνται για τη στέγαση της δράσης. Η τελική επιλογή του χώρου θα κυρωθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Δημήτριος Παυλής, ανέφερε πως «Έχει μεγάλη σημασία για εμάς η στήριξη δράσεων  καινοτομίας, όχι μόνο γιατί  συνδέουν την ακαδημαϊκή κοινότητα με τις τοπικές επιχειρήσεις, προσφέροντας ώθηση στην  ακαδημαϊκή όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν νέες προοπτικές έκφρασης της νεανικής δημιουργικότητας, εδώ στον τόπο μας, την Τρίπολη».

Από την πλευρά του ο κ. Μανόλης Γουάλλες, Διευθυντής του ΓΑΒ LAB και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δήλωσε: «Μπορεί ο Χώρος Καινοτομίας να σχεδιάζεται από μία μονάδα του Πανεπιστημίου, έχει όμως ως αποδέκτες τους πολίτες της Τρίπολης. Η συμμετοχή του Δήμου, πέρα από την τεχνική και υλική υποστήριξη, μας δίνει και την απαραίτητη ηθική ώθηση καθώς δείχνει πως η πόλη επιθυμεί η προσπάθεια να προχωρήσει. Μένει να γίνουν μερικά βήματα ακόμη, όσο όμως έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι βέβαιο πως θα τα καταφέρουμε»

Η συνεργασία μεταξύ του ΓΑΒ LAB και του Δήμου Τρίπολης δεν περιορίζεται στη  δημιουργία του Χώρου Καινοτομίας. Οι προηγούμενες κοινές τους δράσεις έχουν αποσπάσει τιμητικό τίτλο από το Συμβούλιο της Ευρώπης ενώ παράλληλα μελετούν και σχεδιάζουν από κοινού δέσμη δράσεων με στόχο την ευρύτερη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία για την τεχνολογική, ακαδημαϊκή και οικονομική ανάπτυξη.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης ανακοίνωσαν στις 20/2/2018 την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στην πόλη της Τρίπολης, προσφέροντας στέγαση και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε συνολικά 300 πρόσφυγες.

Οι θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε 50 διαμερίσματα στην πόλη της Τρίπολης, είναι η πιο πρόσφατη επέκταση του προγράμματος ESTIA – Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο έχει μέχρι σήμερα προσφέρει αξιοπρεπή στέγαση σε πάνω από 42.000 πρόσφυγες.

Το πρόγραμμα ESTIA στην Τρίπολη υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και προβλέπει τη σταδιακή στέγαση σε διαμερίσματα για συνολικά 300 πρόσφυγες. Ο Δήμαρχος Τρίπολης, με αφορμή την επίσημη έναρξη του προγράμματος, δήλωσε: «Με αξιοπρέπεια και αμοιβαίο σεβασμό θα καταβάλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για την υποδοχή και προσαρμογή των οικογενειών των προσφύγων στη ζωή της πόλης μας. Κοινωνικοί επιστήμονες, διερμηνείς, επόπτες φιλοξενίας και άλλα εξειδικευμένα στελέχη θα απασχοληθούν στο έργο. Χαιρόμαστε βλέποντας ότι την προσπάθεια στηρίζουν όλοι οι φορείς του τόπου μας, η εκκλησία, το νοσοκομείο, η εκπαιδευτική κοινότητα, ο δικηγορικός σύλλογος. Στόχος όλων μας αποτελεί η διαβίωση αυτών των ανθρώπων με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να μείνουν στην περιοχή μας.»

Με την έναρξη του προγράμματος ESTIA στην Πελοπόννησο, είναι πλέον δεκαπέντε οι δήμοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λιβαδειά, Κρήτη, Τρίκαλα, Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίπολη, που εμπλέκονται άμεσα στην προσφορά αξιοπρεπούς στέγασης και προοπτικών ένταξης σε αιτούντες άσυλο. Όπως σχολίασε ο Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc, αυτό επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξει τις προσπάθειες υποδοχής προσφύγων αλλά και να διαχειριστεί προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. «Ο Δήμος Τρίπολης είναι ο πρώτος από τους δήμους της Πελοποννήσου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στέγασης και  καλωσορίζουμε αυτή την πρωτοβουλία. Οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να ξεριζωθούν περνώντας τόσες δυσκολίες έχουν ανάγκη από αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Όπως συμβαίνει ήδη σε τόσες άλλες πόλεις στην Ελλάδα, μέσα από τη συνύπαρξη οι άνθρωποι έχουν πολλά να μοιραστούν και να μάθουν ο ένας από τον άλλον.», πρόσθεσε ο κ. Leclerc.

Ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, κ. Μαρίνος Μπερέτσος, ευχαρίστησε το Δήμο Τρίπολης για τη στενή συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας του προγράμματος και για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της Εταιρείας ενώ επισήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης όλων των τοπικών φορέων της Τρίπολης για την ομαλή και επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. 

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος διαβεβαίωσε για τη στήριξη της εκκλησίας στους πρόσφυγες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, οι οικογένειες των αιτούντων άσυλο που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, λαμβάνουν επίσης οικονομική βοήθεια μέσω προπληρωμένων καρτών, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Επιπλέον, προσφέρεται κοινωνική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική βοήθεια, υπηρεσίες διερμηνείας και βοήθεια για τη μεταφορά τους από και προς την Υπηρεσία Ασύλου.

Tripoli final greek page 001Tripoli final greek page 002

Δήμος Τρίπολης

Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης

ΨΗΦΙΣΜΑ

Κατόπιν πληροφοριών σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην τ.κ Λεβίδιου του δήμου μας, και δεδομένων των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από την αναστολή του, αφού μια τέτοια κίνηση, θα επιβαρύνει την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας στα εκεί χωριά, μιας και το επόμενο κατάστημα εξυπηρέτησης θα βρίσκεται πλέον πέραν των 25 χιλιομέτρων με άμεση συνέπεια:

h      Ξεκινά η συνεργασία του Δήμου Τρίπολης, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, με την επίσημη εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12.00 στο Παλαιό Δημαρχείο του Δήμου Τρίπολης, παρουσία του αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα κ.Phillipe Leclerc. 

 
Το πρόγραμμα προβλέπει την φιλοξενία 300 προσφύγων συνολικά, σε 50 διαμερίσματα που θα ενοικιασθούν για τον σκοπό αυτό.
 
Οι οικογένειες των προσφύγων θα διαμένουν σε διαμερίσματα και θα υποστηρίζονται για την ομαλή ένταξή τους στην καθημερινή ζωή της πόλης, με τη βοήθεια προσωπικού που θα προσληφθεί για τον σκοπό αυτό.
 
Η επιλογή των διαθέσιμων διαμερισμάτων που θα ενοικιασθούν, του προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων που θα απασχοληθεί στο πρόγραμμα, η μίσθωση οχήματος για τις ανάγκες μετακινήσεων κ.λπ., θα γίνει με  διαγωνιστική διαδικασία μέσω προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα ανακοινωθούν άμεσα.
 
Τη διαχείριση του προγράμματος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα, ενώ για την υλοποίηση η Εταιρεία συνεργάζεται στενά με τις Υπηρεσίες του Δήμου Τρίπολης.
 
Με την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος ο Δήμος Τρίπολης ανταποκρίνεται στον ευρωπαϊκό και εθνικό σχεδιασμό για το προσφυγικό. Η φιλοξενία προσφύγων στην Τρίπολη εντάσσεται στο ESTIA – Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση, που χρηματοδοτείται από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕCHO) και υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο υλοποιείται ήδη σε 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και έχει μέχρι σήμερα προσφέρει αξιοπρεπή στέγαση σε πάνω από 43.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.
 
Είμαστε βέβαιοι ότι η φιλόξενη πόλη της Τρίπολης θα αγκαλιάσει το πρόγραμμα το οποίο πέραν της σημαντικής τόνωσης της τοπικής οικονομίας, αποτελεί ευκαιρία πολυπολιτισμικής ταυτότητας σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.
 
Document page 001
 

                           

 

Μήνυμα Δημάρχου