Συνάντηση Δημάρχου Τρίπολης με τους επικεφαλής των παρατάξεων για τη ΒΙΠΕ Κύριο

Συνάντηση του Δημάρχου Τρίπολης με επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και τον πρόεδρο της ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα 06/03/2019, προκειμένου να συζητηθεί το πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, του κλειστού εργοστασίου φωτοβολταϊκών «Ηλιόσφαιρα» και κάποια πιθανώς επικίνδυνα αέρια που δεν απορροφήθηκαν μετά την κήρυξη πτώχευσης και το κλείσιμο του εργοστασίου.

 

Ο Δήμαρχος Τρίπολης ανέφερε: «Μετά την χθεσινή ενημέρωση από τον κ.Μιχαλόπουλο, σύνδικο της διαδικασίας της πτώχευσης του εργοστασίου «Ηλιόσφαιρα» σχετικά με τα αέρια που χρησιμοποιούνταν και δεν έγινε η απαραίτητη απορρόφηση τους, έχουμε ενημερωθεί ως Δήμος Τρίπολης και οι υπηρεσίες μας έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να δούμε ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία για την επίλυση του θέματος. Υπάρχει σχετική αλληλογραφία που έχει κοινοποιηθεί προς την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας για το ρίσκο ύπαρξης αυτών των αερίων, χωρίς να αναφέρεται ο βαθμός της επικινδυνότητάς τους… η ανταλλαγή αλληλογραφίας αφορά κυρίως την αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η αλληλογραφία κοινοποιείται απλά σε εμάς ως εμπλεκόμενους… Μέσα σε ένα μήνα έκλεισε όλη η αλληλογραφία και πλέον η αρμόδια αρχή απευθύνεται στην ΕΤΒΑ προκειμένου να παρέμβουν και να λύσουν το πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρο και από την αλληλογραφία αλλά και από τις σχετικές επικοινωνίες που έγιναν, πως ο Δήμος Τρίπολης δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος αλλά η ευθύνη είναι ηθική για όλους μας.

Η παρέμβαση θα είναι πολιτική, αρχίζοντας από επιστολή μας προς την ΕΤΒΑ που είναι φορέας διαχείρισης για να διαπιστώσουμε τι μέτρα έχει πάρει, τι μέτρα θα πάρει και φυσικά να μάθουμε ποιο επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει και για πιο βαθμό επικινδυνότητας μιλάμε… είναι βασικό για να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος που έχει ανησυχήσει …θα ενημερώσουμε και τον Υπουργό επί του θέματος και θα πιέσουμε όλοι για να παρέμβει άμεσα για τη λύση του».

Ο κ. Τζιούμης : «Πιθανόν αυτό να είναι ένα θέμα που πραγματικά εγκυμονεί κινδύνους στο περιβάλλον και στους ανθρώπους που εργάζονται στην ΒΙ.ΠΕ. Και εχθές από αυτά που είπε ο κ.Μιχαλόπουλος από κανέναν μας δεν τέθηκε θέμα ότι μπορούσε ο Δήμος να κάνει ενέργειες για να λύσει το θέμα, είναι έξω από τις αρμοδιότητές του και πολύ σωστά οι υπηρεσίες του Δήμου έκαναν τι ενέργειες που έκαναν για να βρουν ποια υπηρεσία έχει την ευθύνη… Ουσιαστικά το πρόβλημα είναι ότι 1 χρόνο μετά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τον υπεύθυνο. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα σχετικά με το θέμα, τα αέρια αυτά είναι εύφλεκτα όχι όμως δηλητηριώδη. Πολιτικά πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί ως Δημοτικό συμβούλιο αρχίζοντας από τον αρμόδιο Υπουργό ώστε να πιέσει τους αρμόδιους να λυθεί το θέμα».

Ο κ.Γούργαρης: Η επικινδυνότητα όταν μιλάμε για κάτι τέτοιο είναι υψηλή. Ο Δήμος Τρίπολης αν και δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος, πρέπει να πρωτοστατήσει για τη λύση του και να γίνει και μια ενημέρωση για να πάψει ο κόσμος να ανησυχεί…

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρίπολης κ.Παπαδημητρίου ανέφερε ότι κάποια θέματα Πολιτικής Προστασίας και ασφάλειας πρέπει να διαχειρίζονται με μεγάλη υπευθυνότητα… Αυτό που έγινε χθες στο συμβούλιο ήταν πολύ επικίνδυνο για το τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στον κόσμο χωρίς πρώτα να γνωρίζουμε το βαθμό επικινδυνότητας.

Ο κ.Φραγκούλης: «Οι μόνοι που έχουν τις σχετικές γνώσεις για την εξουδετέρωση των αερίων είναι οι κύριοι της εν λόγω εταιρίας. Προτείνω μια αντιπροσωπεία να πάει στον Υπουργό για να πιέσει επί του θέματος. Το πόσο των 50.000 ευρώ που χρειάζεται για την απορρόφηση των αερίων είναι πολύ μικρό για να λυθεί το θέμα από πλευράς της ιδιοκτήτριας εταιρίας».

Ο κ.Βόσνος: «Θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση από το Δήμαρχο για το μικρό βαθμό επικινδυνότητας ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα… αλλά και να ξεκαθαριστεί ότι ο Δήμος Τρίπολης δεν έχει ευθύνη και εμείς με τη σειρά μας να μπορέσουμε να πιέσουμε πολιτικά».

Πρόεδρος ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης: «Το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που αρμόζει. Τα λεγόμενα του κ.Μιχαλόπουλου στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δημιούργησαν πανικό. Η αρχή της ΒΙ.ΠΕ είναι ενήμερη για το θέμα και υπάρχει σχετική αλληλογραφία… Η αλληλογραφία μεταξύ αποκεντρωμένης και ΕΤΒΑ ως φορέας διαχείρισης έχει προχωρήσει… υπάρχει κανόνας λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ και ο κανόνας λειτουργίας λέει ότι ο φορέας διαχείρισης είναι υποχρεωμένος για τέτοιου είδους επιχείρησης που έχουν πτωχεύσει να παίρνουν μέτρα… Έχει αρχίσει να ενεργεί η ΕΤΒΑ και η λύση του είναι θέμα χρόνου. Από τις γνώσεις που έχουμε και του εργοστασίου και με ανθρώπους που μιλάμε δεν είναι το μέγεθος των ποσοτήτων σε καμία περίπτωση για έκρηξη … ας μην λαϊκίζουμε».

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 20:29

Menoume Tripoli 300x250

Κορωνοϊός: Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε
# Επιμένουμε Ελληνικά
ypodomes sm1

                deyatneo181           

 

Μήνυμα Δημάρχου


Κώστας Τζιούμης: "Στο πλευρό των επαγγελματιών"

Από την Τριπολιτσά του 1821 στην Τρίπολη  του 2021

   Με τις τελευταίες  αυτοδιοικητικές εκλογές (Μάιος – Ιούνιος 2019) οι συμπολίτες εμπιστεύθηκαν και ανέθεσαν την διαχείριση, την πορεία και τις τύχες του Δήμου μας στην παράταξη « ΤΡΙΠΟΛΗ αύριο », στην οποία έχω την τιμή και τη χαρά να ηγούμαι. Τιμή διότι ηγούμαι ήδη ενός ιστορικού Δήμου, χαρά διότι περιβάλλομαι από άξιους συνεργάτες.

   Από τον  Σεπτέμβριο του 2019, όταν και αναλάβαμε την ευθύνη των Κοινών, πορευόμαστε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση και του τελευταίου δημότη μας – και με οδηγό σταθερό το Πρόγραμμά μας, όπου και αναλυτικά περιγράφονται οι 7+1 Προτεραιότητες – Δεσμεύσεις για την Τρίπολη του αύριο. Αυτό το πρόγραμμά εψήφισαν οι (συμ-)πολίτες, αυτό προσδοκούν να υλοποιήσουμε. Μέσα σε δύσκολες περιστάσεις, που όμως δε μας πτοούν.

   Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Δήμος Τρίπολης έχει δυνατότητες και πλεονεκτήματα και ανθρώπους που μπορούν να τον φέρουν σε θέση ζηλευτή και περίοπτη, να εξασφαλίσουν ευημερία για ΟΛΟΥΣ,  να δώσουν ευκαιρίες σε καινοτόμες ιδέες και σε δημιουργικά μυαλά, εκσυγχρονίσουν υπηρεσίες και δομές, να παράγουν και να προβάλλουν τα δικά μας, ξεχωριστά, υλικά και πολιτιστικά προϊόντα, να οδηγήσουν την Τριπολιτσά του Κολοκοτρώνη, λίκνο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, στην Τρίπολη των πολιτών που 200 χρόνια μετά είναι υπερήφανοι για το παρελθόν τους, ευτυχισμένοι για το παρόν τους και σίγουροι για το μέλλον τους.

   Με την βοήθεια και την στήριξη όλων των συμπολιτών το πρόγραμμά μας και το όραμά μας θα γίνουν χειροπιαστή πραγματικότητα.

 Ο Δήμαρχος Τρίπολης

Κωνσταντίνος Τζιούμης