Η Τρίπολη είναι μια ολοζώντανη πόλη, ούτε δυο ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα. Έχει κρατήσει όλη της την αρχοντιά και είναι ένα πρότυπο ανάπτυξης από τη μια και παράδοσης από την άλλη. Με σπουδαία εμπορική και παραγωγική ιστορία, είναι ταυτόχρονα μια πόλη φιλόξενη, ζεστή, με ανθρώπινους ρυθμούς και μοναδικό χρώμα.

Η πόλη έχει απέραντη ιστορία. Κατά πάσα πιθανότητά το όνομά της το οφείλει στην συνένωση των αρχαίων πόλεων της Μαντινείας, της Τεγέας και του Παλλαντίου. Συναντάται ήδη στα ενετικά αρχεία του 15ου αιώνα ως Droboliza. Από το 17ο αιώνα και μετά γίνεται το κέντρο του Μοριά. Με ανεπτυγμένο εμπόριο, με πολλούς τεχνίτες, γίνεται μία πολυάνθρωπη πολιτεία όπου συρρέουν περιηγητές και στρατοκόποι, κατάσκοποι και ελληνολάτρεις. Γίνεται το σύμβολο της Επανάστασης, η ηρωική Τριπολιτσά του Κολοκοτρώνη και του Κεφάλα.

Μετά την απελευθέρωση έχει μια ραγδαία ανάπτυξη, τόσο εμπορική όσο και πολιτιστική. Η ανέγερση νεοκλασικών κτηρίων της προσδίδει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Ο Βασιλιάς Όθωνας ονειρεύεται να χτίσει εδώ το ησυχαστήριό του και η ευρωπαϊκή διανόηση έρχεται στην Τρίπολη για να αποτίσει φόρο τιμής στους αδάμαστους Αρκάδες. Ο μύθος της αιώνιας Αρκαδίας κατακτά ολοκληρωτικά τον κόσμο. Και η Τρίπολη βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά αυτού του μύθου.

Από την Τρίπολη αρχίζει η όμορφη περιπέτεια της ανακάλυψης της Αρκαδίας. Ατενίζοντας τα αιώνια βουνά από την πλατεία του Άρεως, μπορεί κάποιος να αποφασίσει ποια πτυχή της Αρκαδίας θέλει να εξερευνήσει αυτή τη φορά. Γιατί ασφαλώς θα υπάρξουν πολλές. Κανένας δεν έρχεται μία μόνο φορά στην Αρκαδία.

 

Λεβίδι – Η γοητεία της παράδοσης

Το Λεβίδι είναι ένα από τα ομορφότερα κεφαλοχώρια της Αρκαδίας. Με την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και το ανόθευτο χρώμα του είναι μια αγκαλιά που ανοίγεται στις πλαγιές του Μαινάλου. Βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα βορείως της Τρίπολης, δίπλα στο μαγευτικό ελατόδασος. Από το Λεβίδι ξανοίγονται πανέμορφες διαδρομές προς τους γραφικούς οικισμούς του Δάρα, προς την Κανδήλα, τη Βλαχέρνα και τον Καρδαρά. Κι ακόμα από το αρχαίο Λεβίδι ανοίγονται οι δρόμοι προς τη Βυτίνα, τον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού, το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας.

Η κεντρική πλατεία του Λεβιδίου είναι ζωντανή χειμώνα – καλοκαίρι, με τα περιποιημένα μαγαζιά  της και τα καφενεία. Αγναντεύει προνομιακά το Μαίναλο, το λόφο της Ανάληψης, το Αρτεμίσιο και πέρα το Χελμό. Τα πολλά αρχοντικά του, πετρόχτιστα και καμαρωτά, μαρτυρούν την σημασία του Λεβιδίου και την εμπορικότητά του. Άλλωστε λίγο έξω από το πόλισμα υπάρχει η Γεωργική Σχολή, σημαντική προσφορά που έκανε στον τόπο του ο μέγας Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Σημαντικό αξιοθέατο είναι η εκκλησιά των Ταξιαρχών με τα δύο ρολόγια, το παλιό και το νέο. Έξω από το Λεβίδι, στα ανατολικά υπάρχει πολύ σημαντικό μνημείο, εκκλησία που εικάζεται πως υπήρξε καθολικό παλιάς μονής της Θεοτόκου, χτισμένη πάνω στο αρχαίο ιερό της Υμνίας Αρτέμιδος.

 

Μαντινεία – η γη της Διοτίμας της Μαντινικής

Η Μαντινεία υπήρξε ήδη από την αρχαιότητα μια από τις σημαντικότερες συνοικήσεις της Αρκαδίας. Με ήρεμο κλίμα, πολλά νερά, οχυρή θέση, αναδείχτηκε σε πρωτοπόρα πόλη, με μεγάλη εμπορική σημασία. Από την Μαντινεία κατάγεται η σπουδαία Διοτίμα, την οποία αναφέρει ο Πλάτωνας ως Δασκάλα της Φιλοσοφίας. Ο σημαντικός της αρχαιολογικός χώρος αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες παγκοσμίως.

Η Μαντινεία απλώνεται σε ένα μαγεμένο οροπέδιο, γνωστό από την αρχαιότητα ως Μαντινικό πεδίο. Εδώ ριζώνει η εκλεκτή άμπελος που δίνει τα περίφημα και προστατευόμενα με Ονομασία Προέλευσης Μαντινιακά κρασιά. Πολλά πρότυπα οινοποιεία, με μεγάλη αγάπη, θεραπεύουν την οινική τέχνη και εμφιαλώνουν τον αρχαίο πολιτισμό σε ευγενικές φιάλες.

Ένας περίπατος ανάμεσα στα αμπέλια και στον αρχαιολογικό χώρο είναι ταυτόχρονα και μια περιδιάβαση στην ατέρμονη ιστορία της Αρκαδίας.

 

Κορύθιο – Ένα αρχαίο βιοτεχνικό πεδίο

Το Κορύθιο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κτενιάς, έξι χιλιόμετρα από την Τρίπολη. έχει περίπου 2000 κατοίκους. Είναι από τα πιο αρχαία πολίσματα της Αρκαδίας. Εδώ, στο Στενό, είχε μέχρι πρόσφατα την έδρα του ο Δήμο Κορυθίου. Είχε πάντα στενές σχέσεις με την Τρίπολη και την Τεγέα.

Μια τεράστιας σημασίας αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε εδώ το 1980. Ήρθε στο φως ένα συγκρότημα από τέσσερεις μεταλλουργικούς κλιβάνους καθώς και εγκαταστάσεις πλυντηρίων μεταλλουργίας. Το εντυπωσιακό είναι πως χρονολογήθηκαν ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Πρόκειται για άρτιες μονάδες που λειτουργούσαν ως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Η πανέμορφη πλατεία του χωριού με τα καφενεία της και τις ταβέρνες της προσφέρει τους ρυθμούς μιας άλλης εποχής. Οι κάτοικοι είναι κυρίως γεωργοί και ποιμένες, τυπικού θυμόσοφοι Αρκάδες.

Η περιοχή βέβαια συνδέεται με τα γεγονότα της επανάστασης, καθώς εδώ στρατοπέδευσαν οι Τσάκωνες προκειμένου να συμμετάσχουν στην πολιορκία της Τρίπολης.

Γύρω από το Κορύθιο ανοίγονται όμορφοι δρόμοι προς τα χωριά της Τεγέας, προς το Παρθένι αλλά και τη Μονή Βαρσών.

 

Τεγέα – παντοτινή Αρκαδία

Μια αγκαλιά από χωριά, δεκαέξι στον αριθμό, αποτελούν το συγκρότημα της Τεγέας. Αλέα, Βουνό, Γαρέα, Επισκοπή, Καμάρι, Κάνδαλος, Κερασίτσα, Λιθοβούνια, Μαγούλα, Μανθυρέα, Μαυρίκι, Ρίζες, Στάδιο, Στρίγκου, Τζίβα, Ψηλή βρύση. Κάθε όνομα, κάθε χωριό και μια ιστορία, ένας κόσμος ολόκληρος.

Η Τεγέα υπήρξε από τις αρχαιότερες πόλεις που δομήθηκαν με αρχιτεκτονικούς κανόνες, και αυτό άλλωστε σημαίνει το όνομά της, μιας και Τέγος είναι η Στέγη.

Η ευρύτερη περιοχή της Τεγέας γνώρισε πάντα μεγάλη ανάπτυξη κι αυτό λόγω της αφθονίας της γης. Όλα τα κηπευτικά, όλα τα αγαθά προοδεύουν στο ήπιο και προστατευμένο κλίμα. Η λίμνη Τάκα προσφέρει το απαραίτητο νερό. Οι Τεγεάτες της Διασποράς έδειχναν την αγάπη τους προς την πατρίδα τους συνεισφέροντας στα δημόσια έργα με προθυμία.

Με πολλά αξιοθέατα, όπως το Πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου, ο ναός της Επισκοπής, ο αρχαιολογικός χώρος και τα μουσεία της, η Τεγέα υποδέχεται τους επισκέπτες χειμώνα και καλοκαίρι. Όμορφη φύση και φιλόξενοι κάτοικοι, συναρπαστικές διαδρομές προς την υπόλοιπη Αρκαδία και αλληλοδιάδοχες εκδηλώσεις και πανηγύρια κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.

 

Φάλανθος – Ηρωικά χωριά

Η Φάλανθος είναι από τις πιο μαγικές περιοχές της Αρκαδίας. Πρόκειται για ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς και μεγάλης ιστορίας. Είναι γνωστή η σχέση των χωριών της Φαλάνθου με τον αρχιστράτηγο Κολοκοτρώνη. Στην Πιάνα και στην Αλωνίσταινα, στο Ροεινό και τη Συλίμνα, γράφτηκαν μερικές από τις πιο σπουδαίες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Η Δαβιά και η Κάτω Δαβιά, μαζί με τον Τσελεπάκο, αποτελούν την μεσαιωνική περιοχή τη Ταβίας, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και καλλιτεχνικά κέντρα όλου του Βυζαντίου.

Οι αρχαιότητες της Φαλάνθου είναι πολλές και σημαντικές. Στην Πιάνα υπάρχει σπουδαίο σπήλαιο αφιερωμένο στον Πάνα. Αλλά ουσιαστικά κάθε πέτρα της Φαλάνθου είναι και ένα ιερό, κατά το έθος της αρχαίας Αρκαδίας. Όμορφες εκκλησιές, μονοπάτια δασωμένα στο Μαίναλο και χωριά γεμάτα ιστορία συνθέτουν το πορτραίτο της Φαλάνθου, αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες.

 

Σκιρίτιδα – Ιστορία γύρω από το Δάσος

Το Δάσος της Σκιρίτιδας είναι ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας. Και αυτό παρ’ όλο που καταστράφηκε στα ταραγμένα χρόνια της επανάστασης. Η φύση, βοηθούμενη από τον άνθρωπο, ανάστησε μια από τις ομορφότερες γωνιές της Αρκαδίας.

Τριγύρω από το δάσος απλώνονται τα χωριά της Σκιρίτιδας. Τυπικά αρκαδικά, με μεγάλη αρχιτεκτονική σοφία, καλά φωλιασμένα στο όμορφο τοπίο, αποτελούν έναν πραγματικό παράδεισο. Η Αγία Βαρβάρα και το Αλεποχώρι, η Βλαχοκερασιά και τα Βούρβουρα, η Κερασιά, οι Κολλίνες και τα Πηγαδάκια αποτελούν το ταίριασμα των χωριών της Σκιρίτιδας. Ολιγάνθρωπα σχετικά σήμερα, ωστόσο ζωντανά και φιλόξενα.

Εκκλησιές, μνημεία και πάνω από όλα μια φύση οργιώδης κάνουν τη Σιλίμνα ένα χάρμα οφθαλμών. Περίπατοι και διαδρομές που δεν τις βάζει ο νους περιμένουν τον ταξιδιώτη που θα έρθει μέχρι εδώ. Αυθεντικά προϊόντα και προπαντός αυθεντικά χαμόγελα περιμένουν τον καθένα για να τον κάνουν να νιώσει την αρχοντιά της Αρκαδίας.

 

Βαλτέτσι – η ιστορία γράφτηκε εδώ

Το Βαλτέτσι είναι βέβαια το θέατρο της περιώνυμης μάχης. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια ευρύτερη περιοχή γεμάτη μυστήριο και ομορφιά. Τα χωριά που συναποτελούν τον πρόσφατα καταργημένο Δήμο Βαλτετσίου είναι τόσο ξεχωριστά και όμορφα που θέλει κανείς μέρες ολόκληρες για να τα περιδιαβάσει και δεν θα τα χορταίνει.

Στην περιοχή του Βαλτετσίου είναι η περιβόητη και ιστορική Μονή Καλτεζών. Είναι όμως και η Ασέα με τον σημαντικότατο αρχαιολογικό της χώρο. Είναι και οι Αραχαμίτες, ένα από τα πιο αρχέγονα σημαία της Αρκαδίας. Εδώ επίσης ανήκει η Δόριζα. Αξίζει να έρθει κάποιος εδώ για να συναντήσει ένα δέντρο.  Πρόκειται για μια δρυ. Έχει ανακηρυχθεί επίσημα μνημείο της φύσης. Είναι τόσο αρχαία, που σίγουρα την έχει αντικρύσει και ο Παυσανίας.

Σημαντικές εκκλησίες βρίσκονται σε όλη την περιοχή. Κάθε πέτρα και κάθε μονοπάτι έχει και μια ιστορία να πει, από τις πολλές που έλαβαν χώρα εδώ. Οι κάτοικοι, ήρεμοι και φιλόξενοι, καλά ζυμωμένοι με τον τόπο τους, υποδέχονται τους ταξιδιώτες ευγενικά και καλόκαρδα. Λαογραφικά μουσεία και γραφικά πανηγύρια κρατάνε ζωντανές τις μνήμες και δείχνουν το αναλλοίωτο πρόσωπο της Αρκαδίας.

 


επισκευθείτε την ιστοσελίδα πολιτισμού - τουρισμού του Δήμου Τρίπολης

http://www.traveltripolis.gr

Χρήσιμα Τηλέφωνα

 • Αστυνομικό τμήμα Τρίπολης 2710 – 23.05.41
 • Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  2710 – 22.53.11
 • Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2710 - 22.17.62
 • Δ.Ο.Υ. Τρίπολης 2710 - 24.24.13
 • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 2710 – 22.25.50   
 • Πολεμική Αεροπορία 2710 – 23.76.03   
 • Περιφερειακό Ιατρείο Δ.Δ Βλαχοκερασιάς: 2710 - 38.22.22
 • Περιφερειακό Ιατρείο Δ.Δ Κολλινών: 2710 - 33.12.21
 • Περιφερειακό Ιατρείο Δ.Δ Κερασίτσας: 2710 - 55.60.48
 • Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 2710-221964
 • Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών (Ε.Ε.Σ. Τρίπολης) 2710 - 22.25.50
 • Ταχυδρομικό Γραφείο Δ.Δ Βλαχοκερασιάς: 2710 – 38.22.99
 • Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης 2710 – 23.13.96, 2710 – 23.13.98
 • Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 – 77.93.777   
 • Άμεση Δράση 100  
 • Πυροσβεστική 199   
 • Δασική Υπηρεσία 191   
 • ΕΚΑΒ 166
 

Μεταφορικά Μέσα

Δρομολόγια ΚΤΕΛ

 

Πληροφορίες για Ταξί 

 • Ράδιο Ταξί Τρίπολης Κολοκοτρώνης τηλ.:   2710226220     
 • Ράδιο Ταξί Τρίπολης Αγ.Χριστόφορος τηλ.:  2710242550, 2710233010     

 

Ο.Σ.Ε. & Προαστιακός


 

Σύνδεσμοι

 

Αυτοκινητόδρομος «Μορέας» http://www.moreas.com.gr

Διεθνές Δίκτυο «Αρκαδία» http://www.isarcadia.org

Εμπορικός σύλλογος http://www.hermes.org.gr

Επιμελητήριο Αρκαδίας http://www.arcadianet.gr

ΕΟΣ Τρίπολης http://www.eostripolis.gr

Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίας http://www.hotelsarcadia.gr

Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αρκαδίας http://www.epsarkadias.gr

Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης http://www.dstripolis.gr

Ζωή – Ποδήλατο  http://www.zoi-podilato.gr

Θεατρική Ομάδα Τρίπολης http://www.thomtrip.gr

Ιατρικός σύλλογος Τρίπολης http://www.isarkadias.gr

Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας & Κυνουρίας http://www.immk.gr

Παναρκαδικό νοσοκομείο http://www.panarkadiko.eu/gr/

Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής http://www.panarcadian.org

Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος http://www.panarkadiki.gr

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου http://www.uop.gr

Περιφέρεια πελοποννήσου http://ppel.gov.gr

Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων http://www.saoo.gr

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης http://www.sevipet.gr

Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Αρκαδίας http://www.snea.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού http://www.hamogelo.gr

Φαρμακευτικός σύλλογος Τρίπολης http://www.fsarkadias.gr

Φιλαρμονική Τρίπολης http://filarmonikitripolis.blogspot.com

Χορωδία "Ορφέας" Τρίπολης http://www.orfeastripolis.gr

Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης http://filotexnikostr.blogspot.com 

ΓΑΚ Αρχεία Νομού Αρκαδίας http://gak.ark.sch.gr/

Διαύγεια 

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Web Links

 

Υπηρεσία

Διεύθυνση

Τηλέφωνο

web

11o Σύνταγμα Πεζικού

 

 

 

124 ΠΒΕ

 

 

 

Taxi

 

 

 

Αστυνομικά Τμήματα

 

 

 

ΒΙΠΕ

 

 

 

ΔΑΚ

 

 

 

Δασαρχείο

 

 

 

ΔΕΗ

 

 

 

ΔΕΥΑΤ

 

 

 

Δημοτική Αστυνομία

 

 

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη

 

 

 

Δικαστικό Μέγαρο

 

 

 

Δικηγορικός σύλλογος

 

 

 

ΕΛΤΑ

 

 

 

Εμπορικός Σύλλογος

 

 

 

Επιμελητήριο

 

 

 

Θεατρική Ομάδα Τρίπολης

 

 

 

Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας

 

 

 

Κέντρα Υγείας

 

 

 

ΚΕΠ

 

 

 

ΚΤΕΛ

 

 

 

Μητρόπολη

 

 

 

Νοσοκομεία

 

 

 

ΟΤΕ

 

 

 

Πανεπιστήμιο

 

 

 

Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

 

 

Πυροσβεστική

 

 

 

Σύλλογος Ξενοδόχων Αρκαδίας

 

 

 

Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Αρκαδίας

 

 

 

Φαρμακεία

 

 

 

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αρκαδίας

 

 

 

Φιλαρμονική

 

 

 

 

 

 

 

 

 {pdf}http://hightechnologies.gr/~tripolis/pdf/katartisitexniko.pdf|height:850|width:780|app:adobe{/pdf}
 

{pdf}http://hightechnologies.gr/~tripolis/pdf/gntexniko.pdf|height:850|width:780|app:adobe{/pdf}

                           

 

Μήνυμα Δημάρχου