3ο Ελληνικό Διεθνές Συνέδριο «Ενέργεια και Κλίμα στην Τρίπολη»

04/07/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3ο Ελληνικό Διεθνές Συνέδριο «Ενέργεια και Κλίμα στην Τρίπολη»

Στις 26 Ιουνίου 2024, ο Δήμος Τρίπολης φιλοξένησε διαδικτυακά με επιτυχία το 3ο Ελληνικό Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ενέργεια και Κλίμα στην Τρίπολη». Η εκδήλωση ήταν στο πλαίσιο του έργου PRO.GRE.S.S. και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Αυτό το συνέδριο χρησίμευσε ως μια σημαντική αφορμή για τη συζήτηση κρίσιμων θεμάτων που σχετίζονται με την ενέργεια, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα στην περιοχή της Τρίπολης.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Τρίπολης Ελένη Καρούντζου. Η ομιλία της τόνισε τη σημασία του συνεδρίου για την προώθηση του διαλόγου για θέματα κλίματος και ενέργειας και έδωσε έναν συλλογικό τόνο για την εκδήλωση.

Ομιλία με θέμα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον Κύκλο Ζωής των Κλιματικών Δεδομένων» πραγματοποίησε ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Χρήστος Τρυφωνόπουλος. Παρουσίασε το έργο SodaSense, εξηγώντας πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της συλλογής, ανάλυσης και εφαρμογής κλιματικών δεδομένων. Οι γνώσεις του υπογράμμισαν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να φέρει επανάσταση στη διαχείριση κλιματικών δεδομένων και να βελτιώσει τις διαδικασίες λήψης περιβαλλοντικών αποφάσεων.

Στη συνέχεια, ο Κώστας Βασιλάκης, επίσης καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έκανε μια σε βάθος παρουσίαση για το SodaSense Project. Επεξεργάστηκε τις τεχνικές πτυχές και τις πρακτικές εφαρμογές του έργου, δείχνοντας τον αντίκτυπό του στη διαχείριση κλιματικών δεδομένων και τη συνάφειά του με τις ενεργειακές και κλιματικές στρατηγικές της περιοχής.

Ο Δημήτρης Μπούσμπουρας, βιολόγος και πρώην πρόεδρος της Ορνιθολογικής Εταιρείας, μίλησε στο συνέδριο με θέμα «Βιοποικιλότητα της περιοχής και οι επιπτώσεις του κλίματος». Η παρουσίασή του επικεντρώθηκε στην πλούσια βιοποικιλότητα στην περιοχή της Τρίπολης και στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα τοπικά οικοσυστήματα. Τόνισε την ανάγκη για προληπτικά μέτρα για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας εν μέσω μεταβαλλόμενων κλιματικών συνθηκών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση, επιτρέποντας την ανταλλαγή ιδεών και προοπτικών μεταξύ των συμμετεχόντων και των ομιλητών, εμπλουτίζοντας περαιτέρω την εμπειρία του συνεδρίου.