Δημοτική Ενότητα Τρίπολης


Η καρδιά της Αρκαδίας

Η καρδιά της Αρκαδίας

Η Τρίπολη είναι μια πολύ όμορφη σύγχρονη πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, καθώς απέχει μόλις δύο ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα. Είναι μια πόλη που ακολουθεί τις προσταγές της εποχής της, είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη, χωρίς όμως να χάνει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και την αρχοντιά της.

Η πόλη μας πέρα από ένα εντυπωσιακό παρόν έχει και ένα όμορφο και πολύ πλούσιο ιστορικά παρελθόν.

Η πόλη συναντάται ήδη στα ενετικά αρχεία του 15ου αιώνα ως Droboliza. Από το 17ο αιώνα και μετά γίνεται το κέντρο του Μοριά.

Με ανεπτυγμένο εμπόριο, με πολλούς τεχνίτες, γίνεται μία πολυάνθρωπη πολιτεία όπου συρρέουν περιηγητές και στρατοκόποι, κατάσκοποι και ελληνολάτρεις. Γίνεται το σύμβολο της Επανάστασης, η ηρωική Τριπολιτσά του Κολοκοτρώνη, του Ντούνια και του Κεφάλα.

Μετά την Τουρκοκρατία η Τρίπολη βίωσε μεγάλη οικονομική αλλά και πολιτιστική ανάπτυξη. Η πόλη απέκτησε κοσμοπολίτικο άρωμα και αυτό το οφείλει στα νεοκλασικά κτίρια που ανεγέρθησαν στην Τρίπολη.

Ο Βασιλιάς Όθωνας ονειρεύεται να χτίσει εδώ το ησυχαστήριό του και η ευρωπαϊκή διανόηση έρχεται στην Τρίπολη για να αποτίσει φόρο τιμής στους αδάμαστους Αρκάδες.

Η Αρκαδία είναι προφανές ότι διατηρούσε και συνεχίζει να διατηρεί σπουδαίο ρόλο στο χώρο της διανόησης και χαίρει της εκτίμησης και του θαυμασμού ολόκληρου του κόσμου για την προσφορά της.

Η Τρίπολη λόγω της θέσης της είναι κατάλληλη για να αποτελέσει βάση για τις εξορμήσεις των ταξιδιωτών σε ολόκληρη την Αρκαδία. Από την Τρίπολη αρχίζει λοιπόν η όμορφη περιπέτεια της ανακάλυψης της Αρκαδίας.

Ένας νομός που συνδυάζει περιοχές με βουνά και περιοχές με θάλασσα και δίνει πολλαπλές επιλογές στους επισκέπτες του, οι οποίοι ποτέ δεν μπορούν να την επισκεφτούν μόνο μια φορά, αλλά έρχονται και ξαναέρχονται για να την απολαύσουν.

Χρήσιμες Πληροφορίες