"Ο μικρόκοσμος του Δον Καμίλο"

"Ο μικρόκοσμος του Δον Καμίλο"

ΑΝΕΝΕΡΓΗ

31 Μαρ 2023 20:00

Η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα της Αρχαίας Επιδαύρου θα παρουσιάσει την πάντα επίκαιρη, αιχμηρή και εύστοχη παράσταση "Δον Καμίλο" του Σωτήρη Πατατζή στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο την Παρασκευή 31 Μαρτίου και ώρα 8.00μμ
Δον Καμίλο, μια κωμωδία-σάτιρα του πολιτικού φανατισμού, όπου ο συγγραφέας εμπνέεται από τα ευθυμογραφήματα του Ιταλού συγγραφέα Ζοβάνι Γκουαρέσκι.
Γράφτηκε το 1958 ειδικά για τον μεγάλο μας κωμικό Μίμη Φωτόπουλο και η υπόθεση του διαδραματίζεται λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια μικρή κωμόπολη της Ν. Ιταλίας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αγαπητό έργο στο ελληνικό κοινό και από τα πιο γνωστά έργα του Σ.Πατατζή. Κυρίαρχα πρόσωπα είναι δύο παιδικοί φίλοι, ο Δον Καμίλο κι ο Πεπόνε. Ο καθολικός κληρικός, ένα άνθρωπος συντηρητικών απόψεων και ταυτόχρονα ένα πρόσωπο μεγάλης ηθικής εμβέλειας γίνεται άθελά του μέρος ενός παιχνιδιού εξουσίας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η άφιξη του καρδινάλιου πυροδοτεί την κατάσταση περισσότερο και ταυτόχρονα της φανατικής κομμουνίστριας Ασπασίας, αδερφής του Δον Καμίλο.Παράλληλα το ερωτικό σκάνδαλο, που σχεδιάζει ο Πεπόνε και θα πιαστεί από ματαιοδοξία αιδεσιμότατος ανταποκρινόμενος στον ΄'ερωτα μιας μοιραίας γυναίκας. Η χαριστική βολή έρχεται όταν ο κληρικός πληροφορείται την εγκυμοσύνη της αναθρεμμενης από τον ίδιο, ανιψιάς του Τζούλιας με τον γιο του Πεπόνε, Μάριο.
Η σχέση των δύο φίλων, του Δον Καμίλο με τον Πεπόνε, είναι μια σχέση αγάπης , μίσους και έντονης πολιτικής αντίθεσης που δημιουργεί απίστευτες καταστάσεις που θα κάνουν τον θεατή να γελάσει με την καρδιά τoυ, να συγκινηθεί και να προβληματιστεί ..