Κώστας Τζιούμης: «Με έργα και πράξεις αναδεικνύουμε το ένδοξο παρελθόν μας»
Ένα νέο φυσικό και ψηφιακό μουσείο απόκτησε η πόλη της Τρίπολης.
Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του Πετροπουλείου Κληροδοτήματος και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν, το απόγευμα της Παρασκευής (22/9/2023), από τον Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη.
Το μουσείο στόχο έχει να ενισχύσει την ταυτότητα και να ενδυναμώσει την εξωστρέφεια της πόλης.
Ο επισκέπτης μαθαίνει πτυχές της ιστορίας της Τρίπολης, μέσα από τη χρήση των νεών τεχνολογιών.
Για τις λεπτομέρειες του έργου αναφέρθηκε ο Ιστορικός κ. Χρήστος Χρυσανθόπουλος.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, σε δήλωση του, υπογραμμίζει: «Το Ψηφιακό μουσείο της πόλης είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η δημοτική μας αρχή, με συγκεκριμένα έργα, κρατά ζωντανή την ιστορία μας, αναδεικνύει την κληρονομιάς μας, ενισχύει την εξωστρέφεια.
Δεν είναι όμως μόνο το ψηφιακό μουσείο. Δημιουργήσαμε μόνιμο ψηφιακό έκθεμα στο Πνευματικό Κέντρο για την Άλωση της Τριπολιτσάς, κάναμε πράξη το μουσείο Λαμπράκη στην Κερασίτσα, ακολουθεί η Δημοτική πινακοθήκη στο κτίριο Τσιχριτζή και το Μουσείο Ελιάς και Σιδηροδρόμου στο Ελαιοχώρι, ενώ συντηρούμε και αναδεικνύουμε τα ιστορικά υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου.»
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το μουσείο πόλης της Τρίπολης είναι ένα μουσείο που δεν βρίσκεται απλώς μέσα στην πόλη αλλά μιλά για την πόλη και τους ανθρώπους της μπορεί να είναι ο χώρος όπου όλες αυτές οι διαφορετικές φωνές και μαρτυρίες συναντώνται και εκτίθενται δημόσια, μέσα από τη δημιουργική συνύπαρξη αντικειμένων, ιστοριών και προφορικών μαρτυριών.
Η δημιουργία του φυσικού και ψηφιακού μουσείου στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
1. Μουσείο για την Τρίπολη: αφορά τη δημιουργία φυσικού χώρου μουσείου σε κτίριο της πόλης. Με φυσικά και ψηφιακά εκθέματα.
2. Η Τρίπολη ως Μουσείο: αφορά την επιλογή των μνημειακών εκθεμάτων μέσα στην πόλη και την κατασκευή ψηφιακών εκθεμάτων και περιηγήσεων σε διάφορα σημεία.
3. Η δυνητική Τρίπολη: αφορά αμιγώς την ψηφιακή διάσταση του Μουσείου Πόλης, όπου σε διαδικτυακό περιβάλλον, σύμφωνα με το σχεδιασμό, μπορεί να δημιουργηθεί ένα εργαστήρι ιδεών για τον τρόπο που βλέπουν οι κάτοικοι την πόλη και προτείνουν αλλαγές, αλλά και πώς φαντάζονται την εξέλιξή της στο μέλλον.
Το φυσικό και ψηφιακό μουσείο της πόλης της Τρίπολης αποτελεί ένα χώρο πολιτισμού που έχει στόχο να λειτουργεί ως αφετηρία και ως καθοδηγητής για τον επισκέπτη του δήμου για όλους τους χώρους πολιτισμού και τα ιστορικά σημεία της περιοχής.
Χωροθετημένο στο κέντρο της πόλης και με τη χρήση πολυμέσων και σύγχρονων τεχνολογιών θα δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να δημιουργεί μια συνολική εικόνα όλων των χώρων πολιτισμού του δήμου καθώς και των σημαντικών σταθμών του στην ελληνική ιστορία. Χάρη στη δυνατότητα παροχής συνδυασμένης φυσικής και ψηφιακής πληροφορίας με τρισδιάστατα βίντεο, ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές και ολογράμματα ο επισκέπτης θα αποκτά ολιστική κατανόηση των θεμάτων και έτσι θα του γεννάται η επιθυμία για την μετέπειτα επίσκεψη σε διάφορα σημεία του δήμου ή θα εμβαθύνει και θα εμπλουτίζει την εμπειρία της πρότερης επίσκεψής τους.