Ο Δήμος Τρίπολης συμμετείχε στο Intelligent Cities Challenge Strategy City Lab

03/12/2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμος Τρίπολης συμμετείχε στο Intelligent Cities Challenge Strategy City Lab

Στο Εργαστήριο Στρατηγικής του Intelligent Cities Challenge (ICC) που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2023, στις Βρυξέλλες, ο Δήμος Τρίπολης εκπροσωπήθηκε, από την κα. Ρούσου Ιωάννα, Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Δήμο Τρίπολης. Εκεί συγκεντρώθηκαν ηγέτες πόλεων, επιχειρηματικοί φορείς, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύοντας τη συνεργασία εντός της κοινότητας του ICC. Στην εκδήλωση, που διήρκεσε δύο ημέρες, παρουσιάστηκαν καινοτόμες προσεγγίσεις που ακολουθούν οι πόλεις για να οδηγήσουν τη δίδυμη μετάβαση προς τις πράσινες και τις ψηφιακές πρακτικές.

H πρώτη μέρα του ICC Strategy City Lab περιλάμβανε συνεδρίες που έριξαν φως στον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία καθοδηγεί τη δίδυμη μετάβαση. Οι συνεδρίες διερεύνησαν συνεργασίες που ωθούν τις πόλεις προς τα εμπρός μέσω Τοπικών Πράσινων Συμφωνιών, τονίζοντας τη σημασία τέτοιων συνεργασιών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια στην κοινότητας του ICC και συνεδρίες δικτύωσης.

Ο Δήμος Τρίπολης, είναι περήφανος που συμμετέχει ενεργά στο ICC, ευθυγραμμιζόμενος με τη δέσμευσή του για την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Η πόλη στοχεύει να υποστηρίξει την υιοθέτηση πράσινων και ψηφιακών πρακτικών σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση. Σχεδιάζει να εφαρμόσει ψηφιακούς πόρους για να ενισχύσει την τουριστική εμπειρία αλλά και την ζωή των κατοίκων της, προωθώντας παράλληλα την τοπική πράσινη οικονομία μέσω των Local Green Deals.

Το ICC παρέχει γνώσεις αιχμής και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις πόλεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιτύχουν μια μηδενική οικονομία και να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη. Οι συμμετέχουσες πόλεις αποκτούν πρόσβαση σε ένα δυναμικό δίκτυο, εξατομικευμένες λύσεις, καινοτόμες πρακτικές και τεχνικές διαχείρισης βιωσιμότητας. Προωθεί τη συνεργατική καινοτομία, δημιουργώντας ένα κοινό όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον και εφαρμόζοντας δραστικές στρατηγικές για την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Εκ μέρους της Ομάδας Έργου του ICC:

Consortium Coordinator: Κατερίνα Σιάμπου, Διευθύντρια Προγραμματισμού Ανάπτυξης Οργάνωσης και Πληροφορικής στο Δήμο Τρίπολης

Local manager: Ιωάννα Ρούσου, Ειδική Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δήμου Τρίπολης

Σύμβουλοι:

Νίκος Μεγρέμης, συνεργάτης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και υπεύθυνος της εταιρίας Ανάπτυξης Πελοποννήσου «Αγαπήνωρ».

Σωτήρης Πετρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο «Περιφερειακή Συνεργασία και Αναδυόμενες Δυνάμεις» στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Γεώργιος Προκόπος,Υπεύθυνος Δημοσίων Προμηθειών & Συμβάσεων | Economist MSc, SDG Campus Co-Ordinator - UN SDSN Youth, Founder - Proeconomia Group και Mentor - GrowthHub.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιμελητήριo Αρκαδίας, Ακαδημία Επιχειρηματικότητας, New Agriculture New Generation,Growth Hub, IEECP, Ozon NGO.