Αχλάδι Κρυστάλλι Τριπόλεως
Από τους αρχαίους χρόνους το δέντρο της αχλαδιάς ευδοκίμησε στον Ελλαδικό χώρο προσφέροντας στους κατοίκους τους πολύτιμους καρπούς του.
Καλλιέργεια ιδιαίτερα απαιτητική, η αχλαδιά δύναται να καρποφορήσει σε τόπους με δυνατούς χειμώνες και ζεστά αλλά όχι ιδιαιτέρως υγρά καλοκαίρια.
Αυτοί οι κλιματολογικοί παράγοντες, κατέστησαν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσιας δενδροκομίας της περιοχής μας.
Από τους κάμπους του Δάρα, της Μαντινείας και της Τεγέας μέχρι τις ορεινότερες περιοχές του Φαλάνθου και της Σκιρίτιδας, η ποικιλία “Κρυστάλλι”, ή αλλιώς “Τσακώνικη”, αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μεταξύ των υπολοίπων ποικιλιών.
Καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα και η συγκομιδή τους ξεκινά περίπου στις αρχές του Αυγούστου.
Καρποί κιτρινοπράσινοι, με λευκή τραγανή σάρκα και γεμάτο άρωμα, τα αχλάδια Κρυστάλλια διακρίνονται για την γλυκιά τους γεύση και την θρεπτική τους αξία.
Είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, είναι ιδιαιτέρως εύπεπτα, ενώ αποτελούν άριστη πηγή πλήθους βιταμινών και ιχνοστοιχείων.