Μέλι Ελάτης Μαινάλου "Βανίλια" Π.Ο.Π.


Το Μέλι Ελάτης “Βανίλια” παράγεται αποκλειστικά στα ελατοδάση του όρους Μαίναλο, καθιστώντας το ένα από τα πιο σπάνια και εκλεκτά μέλια παγκοσμίως.

Το μέλι αυτό δεν συλλέγεται από τα άνθη αλλά από τη ρητίνη που παράγουν συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί στους κορμούς των ελάτων.

Το γεγονός αυτό καθιστά την ετήσια παραγωγή του ιδιαιτέρως ευμετάβλητη καθώς οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί είναι ιδιαιτέρως ευπαθείς στις απότομες καιρικές μεταβολές.

Είναι το πρώτο Ελληνικό μέλι που χαρακτηρίστηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Ξεχωρίζει τόσο για την λεπτή γλυκύτητα του όσο και για την ιδιαίτερη, παχύρρευστη, καραμελένια υφή του με τις χαρακτηριστικές καστανόξανθες περλέ ανταύγειες.

Είναι μέλι πλούσιο σε ένζυμα, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, ενώ ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα του είναι πως λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα δεν κρυσταλλώνει ποτέ.