Μονοπάτια στο Μαίναλο

Ένας από τους πιο όμορφους και μυστηριακούς ορεινούς όγκους της Αρκαδίας, που δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου και διακρίνεται για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει, είναι το Όρος Μαίναλο.

Με την υψηλότερη κορυφή του «Οστρακίνα», το Μαίναλο βρίσκεται στα 1981 μέτρα και περιβάλλεται από τα υψίπεδα της Μαντινείας και της Τρίπολης και από τις εκροές του Αλφειού και του Λούσιου.

Το όρος κατατάσσεται στους πιο εκτεταμένους ορεινούς όγκους της Ελλάδας, με την έκταση του να φθάνει στα 700.000 στρέμματα.

Στις εκτάσεις αυτές αντικρίζει κανείς οροπέδια, δάση, κορυφές, ξέφωτα, φαράγγια, ποτάμια.

Εκεί φιλοξενούνται πολλών διαφορετικών ειδών φυτικοί οργανισμοί, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από ζωικούς οργανισμούς.

Αυτά τα μοναδικής ομορφιάς τοπία που μαγεύουν τους ταξιδιώτες, διαδέχονται το ένα το άλλο και καθιστούν το Μαίναλο έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς, όχι μόνο για ορειβάτες, αλλά και για όλους εκείνους που θα ήθελαν να περάσουν λίγες στιγμές χαλάρωσης και ψυχικής τόνωσης, μέσα στην καρδιά της φύσης.

Δημιουργήθηκε έτσι η ανάγκη κατασκευής κατάλληλων δρόμων, που θα εξασφαλίζουν στους περιπατητές ασφαλή πρόσβαση στο βουνό του Μαινάλου. Η ιδέα αυτή ωστόσο δεν ήταν κάτι καινούργιο, αλλά είχε προκύψει πολλές δεκαετίες νωρίτερα, όταν οι άνθρωποι κατασκεύαζαν μονοπάτια που θα εξασφάλιζαν την δυνατότητα επικοινωνίας των κατοίκων διαφορετικών χωριών, που το κάθε ένα απείχε αρκετά χιλιόμετρα από το άλλο.

Το εγχείρημα της διάνοιξης αυτών των μονοπατιών στο Μαίναλο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο καθώς με αυτό τον τρόπο ενισχύεται το σύνολο της τουριστικής υποδομής και των παρεχόμενων υπηρεσιών του νομού Αρκαδίας και έτσι όλο και περισσότεροι ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι από τη χώρα μας αλλά και από το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μαίναλο, με ασφάλεια.

Ο Δήμος Tρίπολης έχει αναπτύξει εφαρμογή παρουσίασης των μονοπατιών για κινητές συσκευές (mobile app) η οποία είναι διαθέσιμη στο googleplay και στο appstore με τον τίτλο “Tripolis Trails”

Πληροφορίες

Ε.Ο.Σ. Τρίπολης – Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος

Λαγοπάτη 43, Τρίπολη, 22132

Tηλ.: 2710232243

E-mail: contact@eostripolis.gr

Σ.Α.Ο.Ο. Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων

Β.Δεκάζου 9-11 & Υψούντος, Τρίπολη 22100

Tηλ.: 2710-234980 (20:00-22:00 βραδινές ώρες)

Fax.: 2710-221799

E-mail: saootrip@gmail.com